fot. wherepeppergrows.blogspot.com
Dziś prawdziwych pączków już nie ma. Gdyby cukiernicy chcieli stosować
tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te tłuste drożdżowe ciastka z
różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 6 zł za sztukę.Historyczne przekazy świadczą o tym, iż już w XVI stuleciu na dworach magnaterii, szlachty i zamożnych mieszczan na ostatki smażono na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i placki.Gdy chodzi o pączki, to nawet nie przypominały one smakiem i wyglądem dzisiejszych, pulchnych ciastek z aromatycznym nadzieniem. Formowano je z ciasta chlebowego, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. W każdy Tłusty Czwartek konsumuje się w Polsce łącznie około 100 mln pączków. Na jednego Polak przypada więc średnio ponad dwa i pół pączka, które mają w sumie wartość energetyczną równą od 500 do 700 kcal.Są to jednak "puste kalorie", odkładające się w organizmie w postaci tłuszczu.
Pączki gospodarskie:
Mąka pszenna - 80 dkgMleko - 0,5 l
Drożdże - 4 dkg
Masło - 15 dkg
Cukier - 10 dkg
Jaja - żółtka - 7
Jaja całe - 3 szt.
Sól - mała łyżeczka
Rum - 1 kieliszek
Smalec - 0,5 kg
Skórka cytrynowa
Marmolada owocowa albo konfitury
Cukier puder z wanilią do obsypania pączków
Szklankę mąki rozczynić z ciepłym mlekiem i drożdżami. Odstawić na godzinę i poczekać na wyrośnięcie tego ciasta. Ubić żółtka i całe jaja z cukrem, zetrzeć skórkę z cytryny, a potem dodać te skłaniki do ciasta, razem z odrobiną soli, rumem i pozostałą częścią mąki. Rozpuścić masło, a następnie zagniatać je z ciastem do momentu połączenia. Nakryte serwetą ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać łyżką jego kęsy i formować placuszki, na które nakłada się konfitury lub marmoladę, a później - zwijać pączki. Po około 40 min. wyrośnięte pączki można smażyć w rozgrzanym smalcu. Z jednej strony smaży się je pod przykrywką, a z drugiej, po obróceniu w gorącym smalcu - bez przykrycia. Usmażone pączki układać na papierowej ściereczce, żeby usunąć nadmiar tłuszczu i posypać przez sitko cukrem pudrem z wanilią. Więcej: dziennikbaltycki
Niewiele osób mogło sobie pozwolić w dobie staropolskiej na takie pączki... :/
OdpowiedzUsuńdlatego ja max jeden pączek :)
OdpowiedzUsuń