Mapa występowania zachorowań u świń w Rosji, 2007-2013. Graf. Inter
Co prawda na stronach internetowych naszych
wschodnich sąsiadów mamy troszeczkę inne wiadomości. Np. podają, że w
Rosji to coś występuje już od 2007 roku, a nie od
wczoraj. Dlaczego więc nagle teraz się o tym donosi?
Białorusini natomiast podają, że pomór wystąpił u gospodarza, który kupił pasze z niewiadomego źródła, a w innym przypadku wystąpił po szczepieniu świń. Dodatkowo wszyscy weterynarze zapewniają, że przenosi się to coś tylko przez bezpośredni kontakt ze świni na świnię,
Na człowieka się nie przenosi. Stąd pytania dlaczego mięso trzeba
niszczyć, a np. po smażeniu czy gotowaniu nie może być konsumowane?
Jak podaje prasa od ładnych kilku lat tuż
za Odrą, w byłym NRD rozwija się wspaniale produkcja świń dzięki
zatrudnianiu polskich robotników. Tylko w 2012 roku sprowadziliśmy
oficjalnie 560 000 ton wieprzowiny. W tym samym roku zaimportowaliśmy
także ok. 3.5 miliona warchlaków.
Jak podają odpowiednie władze rząd nie wie
ile sprowadzamy tuczników do kraju. Liczba zaimportowanych tuczników wg
różnych szacunków waha się od 500 000 do 1.5 miliona.
Wszystko wskazuje, że będzie się zwiększała: jak podaje farmer.pl “nasi zachodni sojusznicy inwestują w hodowlę, bo zdają sobie sprawę z tego, że Polska jest i będzie dla nich ogromnym rynkiem zbytu.” Źródło: polishclub
Wszystko wskazuje, że będzie się zwiększała: jak podaje farmer.pl “nasi zachodni sojusznicy inwestują w hodowlę, bo zdają sobie sprawę z tego, że Polska jest i będzie dla nich ogromnym rynkiem zbytu.” Źródło: polishclub
Ukraina zakazała importu polskiej wieprzowiny, a z Rosji sprowadza cały czas. Rosja wprowadza embargo na polską wieprzowinę pomimo tego, że choroba świń ASF występuje na terytorium Federacji Rosyjskiej od 2007r. O co tu chodzi?
nie mam pojęcia... o co chodzi ...
OdpowiedzUsuń